Wednesday, 28 December 2011

kenapa kita suka membazir ?

h e y y o ~

sejuk sejuk *mengigil*. hujan pulak memalam ni. ==' okayy. entri kai ni pedas tak pedas juga lahh. dah lama tak buat entri macam ni. yelahh. lately, asyik cerita pasal diri sendiri je kan. tak kuasa nyah nyah kat luar tu nak baca entri mak kan ? HAHAAA ! (: biasalah mak memang kuat mencarut mengarut sikit lagi lagi time tengah hujan. over gitu kan ! 

okay okay. back to the title, kenapa kita suka membazir ? best ke membazir tu ? bagi aku kita nak membazir tu boleh tapi kepada benda yang berfaedah lah. macam beli keperluan untuk belajar dan makan. aku tahu makan je. zaman sekarang ni moden gilos u'ollss ! zaman sekarang ni aku tengok ramai pakai handset memahal, pakai gadget ribu riban, kemara besar, macam macam lagi lah. tapi best ke pakai benda benda tu ? aku dah pergi interview beberapa orang pengguna handset mahal ni. jom kita tengok jawapan dorang.

aku ada BB tapi BB ni buat aku sakit hati. seriously ! =='

jawapan budak sakai : mestilah best ! boleh show off kat member lain aku pakai gadget memahal. HAHAAA ! *gelak jahat*

jawapan budak 10A+ : biasa je. boleh tahan lah function dia. yang penting mama saya boleh call saya setiap satu jam. mama awak ada call setiap satu jam ? tak ada kan ? mama saya power ! mama i love you ! heheee*gelak budak nerd*

jawapan budak addicted dengan internet : huishhh ! mestilah best kebabommm ! aku boleh update status aku kat facebook dengan twitter setiap 2minit setengah, boleh chat dengan skandal aku yang 10 orang tu, boleh upload picture aku paling latest yang tadi aku kat dalam toilet. jangan jelly u'ollsss ! *erkkkk ! =='*

jawapan budak perasan retis : no komen. apa yang boleh saya bagitahu saya tak ada apa apa hubungan dengan Aaron Aziz. *=='* please jangan tanya soalan yang bukan bukan. *gilo agaknya budak ni, aku tanya lain lain yang dia jawab.*

cukup cukup lah empat tu. penat aku nak kerah idea dengan keadaan yang sejuk ni. back to the story, bagi aku begi barangan yang mahal mahal ni bukan tak boleh tapi mesti ada sebab yang muhasabah. macam beli handset kan kalau purpose kau semata mata nak call dengan mesej je baik kau beli Nokia 3310 je. boleh call, mesej dan tahan lama. kalau tak percaya cuba kau try baling kat anjing confirm anjing tu pengsan 3hari tapi handset kau still boleh on. 

member aku ada iPad 2, aku guna untuk main game je. HAHAA ! (:

trend beli iPad dah semakin berleluasa. kepada bebudak sekolah aku nasihatkan, korang tak payah lah beli benda alah ni. serious aku cakap membazir. korang tak ada sebab utama pun nak beli benda ni setakat nak show off kat member sekolah apa celop. please jangan jadi sakai sangat okay. jangan nak membazir duit mak bapak korang. iPad ni yang aku tengok function dia biasa je. boleh dengar lagu, main game dengan joyful nya, boleh amek gambar korang kat dalam toilet dan korang boleh online kat situ sekali *alang alang upload terus kat facebook*. dari beli tu baik beli iPhone je terus. sama je. ==' *aku tak reti sangat gadget memahal, ni je function yang aku tau*

kalau kamera je mahal tapi tak reti guna pun tak guna okay. (:

lagi satu trend beli kamera DSLR, perghhh ! yang ni aku pun nak tapi tapi kalau kamera je mahal gambar amek tak ada seni tak guna jugak bro and girl. gambar yang cantik bukannya dihasilkan dari kamera yang mahal tapi orang dibelakang kamera tu. kalau tangan kecik kecik dulu mak tak bedung, tak payah gatal gatal beli ea. membazir tauu ! membazir tu amalan syaitan. (:

korang sedar tak yang kita ni suka beli barang yang mahal mahal tapi susah nak bersedekah. mesti korang nak cakap "alahh, rilex lahh ! senyum kan sedekah juga." ==' okayyy. tu memang betul. tapi sampai bila kita nak memberikan senyuman sebagai sedekah ? tak nak ke pahala ? semua orang nak kan ? for me, dari membazir beli benda yang beribu riban ni lebih baik kita sedekah kat orang. lagi baik dari ikut amalan syaitan tu kan ? aku nak tanyalah berapa orang yang baca ni yang selalu sedekah kat surau/masjid ? renung renungkan dan selamat beramal. (:

sayangi ibu bapa anda. jangan suka susahkan mereka tau tau !

 korang mesti perasan kan semenjak dua menjak ni entri aku semuanya berjela jela. HAHAA ! tapi aku suka. banyak idea pulak memalam ni. (: tapi korang renung renungkan lah. mana yang bajet macam anak orang kaya, dato', tan sri tu sedar sedar lahh bahawa hakikatnya ayah korang tu kerja biasa biasa je. sedar lah ea bukan senang ibu bapa kita nak cari duit nak bagi kita adik beradik makan, nak bayar bil itu bil ini lagi, duit kereta lagi. gedebak gedebuk tinggal berapa jelah duit gaji dorang tu. pikir dulu masak masak, benda tu perlu sangat ke ? kalau tak lupakan jelah. okay ?

ehh dah dah ! terlalu panjang. nanti korang bosan. okaylahh. aku dah malas nak menaip ni. thanks lah sebab baca entri aku yang gila nyah panjang ni. HAHAA ! (: okay bye u'ollsss !

p/s : Ema cakap aku macam belon dan doraemon. HAHAA ! (: tapi realitinya Ema budak demok. :p

THANKD FOR READING MY ENTRY.

4 comments: